Februari 2017

Februari 2017. Toen begon ons avontuur. Met ons gezin naar het Maritiem museum in Den Helder. Toen wij over de afsluitdijk reden gingen mijn gedachten naar onze Pake Steven die op deze ruige Zuiderzee viste, samen met zijn broer Frans op de LE 74, De Vijf Gebroeders. Het schip moest toch ergens in Den Helder liggen? En jawel, in de museumhaven vonden wij de LE74. 's Avonds volgde de eerste mailwisseling met Frans Schreuder, zoon van Schreuder sr die de aak van mijn Pake Steven kocht in 1959 .Toen hadden wij nog niet kunnen vermoeden...........

Oktober 2022

Oktober 2022 - Een tip. Op de Facebookpagina van de LE 74 staat dat de eigenaar Frans Schreuder het schip te koop aanbiedt. "Maar alleen aan iemand met wie er een klik is". Bauke is meteen enthousiast: "dit is in kâns die't wy noait wer krije, we moatte mei Steven prate". En die was al snel net zo enthousiast. Steven (1975) van Steven (1942) van Steven (1903) van Steven (1875) heeft met Frans Schreuder jr gebeld en 12 november 2022 gaan we (Margje en Bauke, Steven en Hanneke) op pad naar Den Helder.

12 november 2022

12 november 2022 - Voor het eerst sinds 2017 zien we de LE74 weer. Een foto van Grutte Steven (onze oerpake) mee, hij liet dit schip in 1900 bouwen. We rijden nog met twijfels (de dames vooral) over de afsluitdijk, maar na het zien van de aak rijden we enthousiast weer terug. Zou het mogelijk zijn?

Oerpake Grutte Steven weer even terug op zijn

eigen schip.

 

 

Bauke en Hanneke in de roef

 

21 november 2022 Verkocht!

Op 21 november wordt onze Heit Steven Visser 80 jaar. We zitten met elkaar aan een gebakje en een borreltje en hebben het natuurlijk over de aak. Nog niks van de familie Schreuder gehoord, wat zouden ze van ons bod vinden...... Wat zou het toch mooi zijn als op deze dag.......

's Avonds als we al weer thuis zijn belt Steven: De LE 74 is weer van de familie Visser! De familie Schreuder vindt het net zo bijzonder als wij dat dit schip weer terugkomt in onze familie. Het schip was van 1901 tot 1958 in bezit van de familie Steven Visser (2 generaties), van 1959 tot 2022 in bezit van de familie Frans Schreuder (ook 2 generaties) en nu weer terug bij de familie Visser. We zijn de familie Schreuder ontzettend dankbaar dat zij er voor hebben gekozen om het schip traditioneel te houden. We zitten nu bij het kacheltje waar onze Pake en Oerpake hun koude handen bij hebben gewarmd, waar de door hun geredde drenkelingen zich op konden warmen en dat geeft ons een meer dan warm gevoel. Maar hierover later meer, er is nu dus werk aan de winkel!

4 maart 2023 De Overdracht

Op 4 maart zijn Steven en Bauke naar Huisduinen afgereisd voor de overdracht. Familie Schreuder, wat hebben jullie hier een bijzonder moment van gemaakt! In 1959 heeft Pake Steven de aak aan de familie Schreuder overgedragen door symbolisch een visbout te overhandigen. Deze zelfde visbout heeft Steven vandaag van Frans jr weer teruggekregen. Met taart en een boetertje erbij, dit was uniek. Weten wat een visbout is? https://nl.wikipedia.org/wiki/Visbout

Nu wachten op goed weer voor de overtocht van Den Helder naar Joure.

6-9 april 2023 - Op naar Joure

Op 6 april vertrekken Steven en Bauke naar Den Helder voor de eerste etappe. Samen met Frans Schreuder en Albert Nijenhuis door de sluizen en zeilend bij een dikke bries over de Waddenzee naar Den Oever. 

8 april gaan Steven en Bauke weer verder met Frans en Albert. Van Den Oever over het IJsselmeer, eerst een stuk op de motor en later zeilend. Naar binnen bij Stavoren en daarna op de motor verder richting huis. Overnachting bij de Janussloot.

9 april stappen we met zijn allen aan boord. Op naar Joure waar we een ligplaats hebben en we aan de klus zullen gaan. 

De schottelvlet opknappen - klusproject van Hette Steven

Hette Steven aan de klus

Klussen

12 augustus - zeilen Sneekermeer op de grote fok

Bauke

Steven en Hette Steven

Fedde de scheepshond

Lemster wike 2023

 

Ieke Rippen, Steven Visser en Steven Rippen

Omke Steven en Omke Ieke aan het verhaal over de keren dat zij mee mochten te vissen met hun Omke Frans en Omke Steven

De sprei is gehaakt door Beppe Griet, de vrouw van Pake Steven Visser

     Een kuip vol gezelligheid

De Lemster vlag mag niet ontbreken

Iselmar - foto door Hielke Roelevink

12 november 2023 - klaarmaken voor de winter

 

 

 

 

 

Tussen de buien door nog even een stukje varen. Al het regenwater eruit pompen, naar een winterligplaats en het dekzeil erover. In het voorjaar werk aan de winkel, dan nemen we als eerste de mast onder handen.

2 maart 2024 - Op naar Sneek, de mast wordt onderhanden genomen

2 maart 2024 

Onder prima omstandigheden met mast onderweg naar Sneek

Mastenmakerij Van der Meer in Sneek

Gelukkig is, Johan van der Meer, de mastenmaker niet ontevreden!

 

Door Frans Schreuder:

"Nadat in de oorlog de oude mast eraf was gezaagd door de Duitsers, zou er een tjalkemast, die ook afgezaagd was, op gekomen zijn. Die had diepe scheuren. Toen mijn jongste zusje er met kinderhandjes houtmolm uit haalde, bestelden we een nieuwe mast bij een Cuperus in Sneek. Liefst pitchpine... Die lag in Nicaragua op de kade toen er een zware aardbeving kwam: weg mast. Daarna kregen we bericht dat er in Vancouver een mast klaar lag. Maar ons geduld werd niet beloond. Door opkomst van de containervaart was er geen stukgoed meer en in een container paste hij niet. 

Wij voeren al die tijd met een verstaagde mast. Ik weet nog hoe ik me schaamde toen we met dubbel gereefd grootzeil en verstaging door een vaart voorbij Sloten voeren en jullie oudoom Frans zijn hoofd door het zeil van zijn motorboot stak.

Toen kwam het bericht dat Cuperus 2 mooie balken oregon had. Eén was voor het statenjacht. Nou, dan moest hij goed zijn. 

10 jaar later woei hij eraf, roodvuur...

Daarna een oregon balk die bij Sietze Visser in een lange bak heeft gelegen met o.a. fluor en andere middelen die nu verboden zijn. Dat is de huidige mast en die is van ongeveer '84-'85.

Een aantal jaren geleden, zo rond 2014  hebben we een gleuf gefreesd voor de verlichting, alles was prima,  ondanks de scheuren die daar zaten."

Maak jouw eigen website met JouwWeb